Volledig nieuwe hygiënische transportbanen voor Storteboom Hamrol

Van Leeuwen Techniek

In opdracht van Storteboom Hamrol heeft Van Leeuwen Techniek negen transportbanen ontwikkeld en geplaatst in de fabriek in Polen. “Een uitdagend project, omdat we verschillende transportbanen hebben gemaakt, die tussen al bestaande machines moesten worden geplaatst”, vertelt Bertus van Leeuwen, eigenaar van het technische bedrijf. Maatwerk was hier de oplossing. Gelukkig zijn de mannen van Van Leeuwen Techniek daar meester in.

Ontwerp en productie transportbaan

 

Op kantoor gaan de engineers in de ontwerpfase direct aan de slag met het tekenen van de transportbanen. Het doel van een transportbaan is om kipfilet en haasjes van de al bestaande fileermachine naar de X-ray machine te transporteren. De engineers ontwerpen de transportbaan op maat, op basis van tekeningen van de ruimte bij Storteboom Hamrol en van de bestaande machines. Zo bepaalt Van Leeuwen Techniek de ideale opstelling voor de ombouw. De bouw van de transportbanen gebeurt ook in Nederland door de monteurs.

Na het fileren van de kipfilet zal een transportband ervoor zorgen dat het vlees naar de X-ray wordt gebracht. De X-ray detecteert eventueel achtergebleven bot in de kipfilet en zorgt voor een splitsing: volledig botvrije filet wordt via de transportband verder gebracht in het logistieke proces. Tegelijkertijd brengt een transportband de kip mét botresten naar medewerkers van Storteboom. “Aan deze transportbaan hebben we werkplateaus gemaakt voor de productiemedewerkers, om het bot handmatig te verwijderen. Vervolgens gaat het product via een transportband nogmaals naar de X-ray machine voor de controle.”

Transportbaan met hygiëne en comfort

 

De werkplateaus of snijtafels en de transportbanden van Van Leeuwen Techniek zijn zeer eenvoudig te reinigen. “Hygiëne is erg belangrijk, vooral in de poultry. Onze transportbanden en snijtafels zijn gemaakt van duurzaam rvs met voornamelijk gladde oppervlakken en zijn voorzien van een CIP-installatie, Clean-In-Place. Hierbij wordt de transportbaan vanuit de binnenkant gereinigd.” Zo draagt, naast materiaalkeuze, ook het ontwerp bij aan de hygiëne. “Ook aan werkcomfort wordt al vroeg in de ontwerpfase gedacht. We bouwen snijtafels bijvoorbeeld op de ideale werkhoogte. Arbotechnisch verantwoord werken moet vanzelfsprekend zijn, vinden we bij Van Leeuwen Techniek.”

Installatie transportbaan in eigen beheer

 

De installatie van de transportbanen doet Van Leeuwen zelf. “Direct na Oud en Nieuw is een ploeg van vier man naar Polen vertrokken om de transportbanen te installeren. Door de installatie in eigen hand te houden, borgen we de kwaliteit. Onze monteurs zorgen voor een nauwkeurige plaatsing tussen de bestaande machines. We hebben wel eens meegemaakt dat de afmeting tussen de machines enigszins afweek van de tekening die wij hadden ontvangen en waarop ons ontwerp gebaseerd was. Door de installatie in eigen beheer te houden, kunnen we snel schakelen en de afmeting van de transportbaan aanpassen. Flexibiliteit en maatwerk leveren is wat we het liefst doen, daar blinken we in uit.”

“We hadden twee weken de tijd voor dit project in Polen, omdat daarna de productie weer moest worden opgestart. En werken volgens een strakke planning, daar zijn we gelukkig wel aan gewend!” aldus een trotse Van Leeuwen.

Voor kwaliteit en maatwerk transportbanen, neem vrijblijvend contact op met Van Leeuwen Techniek.

 

Meer informatie over transportbanen van Van Leeuwen Techniek?

 

Van Leeuwen Techniek levert ook maatwerk machinebouw.