Maatwerkproject bij een insectenkwekerij

Van Leeuwen Techniek

Een insectenkweker maakte voor het kweekproces al gebruik van een transportband en trommelzeven. Met de hulp van Van Leeuwen Techniek is het traject uitgebreid met inventieve machines en duurzame transportbanden. Zo is een gestroomlijnd proces gerealiseerd, waarin naast betrouwbaarheid ook maximaal gebruiksgemak een hoofdrol speelt. Maar welke machines maken deel uit van het traject?

Oogstband en trommelzeven

 

De insecten komen binnen via een oogstband, waarop wordt gelost. Daar is nu een tweede oogstband bij geplaatst door Van Leeuwen Techniek. Vervolgens worden de insecten via transportbanen naar twee verschillende trommelzeven, binnen in de hal, vervoerd. De trommelzeven filteren het vuil uit de lading.

 

Wegen en doseren

 

De volgende stap in het proces is het wegen en doseren van de insecten. Dit gebeurt met een wegend doseersysteem. Via een transportband worden de insecten van de trommelzeven naar de hopper vervoerd. Hier worden de insecten over kratten verdeeld. Het gewenste gewicht per krat wordt via een display ingesteld.

Krattenontstapelaar en bochtbaan

 

De kratten die nodig zijn onder de hopper, worden ondertussen via een krattenontstapelaar afgestapeld. Via een bufferband worden stapels kratten naar de ontstapelaar aangevoerd, die ze vervolgens één voor één uitvoert. Ze worden via een bochtbaan onder de hopper geplaatst. De kratten worden gevuld met de gewenste hoeveelheid insecten. Door het creëren van een buffer met kratten wordt menselijke inspanning tot een minimum beperkt.

 

Zaagselstrooier en krattenstapelaar

 

De zaagselstrooier vult de kratten, die hier onderdoor getransporteerd worden, verder. De laatste stap in het proces is de krattenstapelaar, die de gevulde kratten tot de gewenste hoogte opstapelt. Vervolgens worden de stapels volle kratten op een bufferbaan gezet. Daarvandaan worden ze op pallets getrokken, om vervolgens de koeling in te gaan.

 

Ontwerp, bouw en installatie

 

Alle machines en transportbanen zijn in de bedrijfshal van Van Leeuwen Techniek gebouwd. Er is gekozen voor maatwerk, omdat de lopende banden perfect moesten aansluiten op de reeds bestaande machines en vanwege de specifieke wensen voor de benodigde functies. Naast de bouw is ook de installatie verzorgd door de experts van Van Leeuwen Techniek, waardoor een perfecte aansluiting gegarandeerd is. Verder zijn elektriciteit en luchtinstallatie onderdeel van onze expertise. Door de gehele installatie in eigen hand te houden, waarborgt Van Leeuwen Techniek de kwaliteit.

 

 

Meer informatie over transportbanen van Van Leeuwen Techniek?

 

Van Leeuwen Techniek levert ook maatwerk machinebouw.